Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een digitaal vignet?

Een vignet is een bewijs dat er voor het voertuig wegenbelasting is betaald. Vanaf december 2017 is het mogelijk om een digitaal vignet voor Oostenrijk aan te vragen. Het digitale vignet is volledig gekoppeld aan het kenteken van het voertuig en staat geregistreerd in de centrale database van Oostenrijk. U hoeft dus geen vignet meer op uw voorruit te plakken.

Wanneer heb ik een vignet voor Oostenrijk nodig?

U heeft een vignet nodig als u gebruik maakt van de nationale snelwegen (Autobahn) of autowegen (Schnellstrassen) van Oostenrijk. In een aantal Sondermautstrecken is geen vignetplicht, maar hier moet wel apart tol betaald worden. Dit kan via een digitaal tol-ticket.

Voor welke voertuigen geldt er in Oostenrijk een vignetplicht?

Een vignet is verplicht voor alle motorvoertuigen tot 3500 kg (motorfietsen en personenauto’s). Als het gewicht van het voertuig boven de 3500 kg ligt is een Go-Box verplicht (vrachtwagens, bussen en campers).

Heb ik voor een aanhanger of caravan die getrokken wordt ook een extra vignet nodig?

Nee, een geldig opgeplakt vignet aan het trekkende voertuig is voldoende. 

Hoe lang voor vertrek vraag ik mijn vignet aan?

Binnen één werkdag wordt uw kenteken digitaal in Oostenrijk geregistreerd. U kunt vanaf dit moment Oostenrijk inrijden op de datum waarvoor u het vignet hebt aangevraagd. 

Hoe zit het met de herroepingsrecht van de consument?

Als consument heeft u bij de Oostenrijkse snelweg beheerder te maken met het “herroepingsrecht”, waardoor u uiterlijk 18 dagen voor vertrek het vignet dient aan te vragen. Het herroepingsrecht komt te vervallen als u de aanvraag via onze website indient. Het vignet wordt via ons direct geactiveerd op de aangegeven reisdatum.

Het vignet is digitaal, maar wat ontvang ik als bewijs?

Het kenteken wordt geregistreerd in een database van Oostenrijk, waardoor u geen tastbaar vignet ontvangt die u op uw autoruit moet plakken. Voor het downloaden van het aankoopbewijs van uw digitale vignet, ontvangt u van ons een link per mail.

Hoe lang is het digitaal vignet Oostenrijk geldig?

Dit is afhankelijk van de vignet. U kunt een 10-daags, 2-maanden en jaarvignet voor Oostenrijk aanschaffen.

Kan ik het vignet voor Oostenrijk meerdere keren gebruiken?

U kunt het vignet voor Oostenrijk maar één keer gebruiken, het vignet staat namelijk op kenteken geregistreerd en is voor een bepaalde periode geldig. Wel kunt u meerdere vignetten voor verschillende periodes bestellen.

Moet ik ook nog tol betalen als ik over een vignet beschik?

Tunnels waar u apart tol moet betalen:

A9 Pyhrn Autobahn, Bosrucktunnel: € 5,-
A9 Pyhrn Autobahn, Gleinalmtunnel: € 8,50
A10 Tauern Autobahn, Tauerntunnel + Katschbergtunnel: € 11,50
A11 Karawanken Autobahn, Karawankentunnel: € 7,20
A13 Brenner Autobahn, Innsbrück-Süd – Italië: € 9,-
S16 Arlberg Schnellstraße, Arlbergtunnel: € 9,50

Wegen waar u apart tol moet betalen:

Dachsteinstraße, Felbertauernstraße, Gerlos Alpenstraße, Großglockner-Hochalpen-Straße, Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße, Silvretta Hochalpenstraße, Timmelsjoch-Hochalpenstraße, Villacher Alpenstraße – Dobratsch.

U betaald hier dus nog apart tol, ook als u al over een vignet beschikt.

Wordt er wel gecontroleerd?

Ja, er wordt zeker gecontroleerd a.d.v. een geautomatiseerd camerasysteem. Boetes zijn hoog dus loop het risico niet!

Kan ik de boeking van een digitaal vignet annuleren?

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

Welke producten heb ik nog meer nodig voor mijn autovakantie naar Oostenrijk?

Als u door Oostenrijk reist per auto is het verplicht om een veiligheidsvest. verbanddoos en gevarendriehoek bij u te hebben.
Voor de motor is het ook verplicht om een gevarendriehoek en verbanddoos mee te hebben. Een veiligheidsvest is niet verplicht, echter raden wij dit wel aan. 

Wat is een GO-Box en wanneer moet ik deze aanschaffen?

-Motorvoertuigen (of campers) zwaarder dan 3500 kg moeten op de snelwegen uitgerust zijn met een GO-Box. Een gewoon tolvignet is niet geldig voor deze gewichtsklasse. Deze grens geldt alleen voor een trekkend voertuig.
-Met een Go-Box betaal je automatisch tol per gereden kilometer op de snelweg. Er moet een minimaal tegoed op staan van €75,00. Het tegoed is max 2 jaar te gebruiken. 
-De hoogte van de tol is afhankelijk van de EURO-emissieklasse van het voertuig, het aantal assen en het aantal gereden kilometers.
-De GO-Box bevestig je achter de voorruit. Het bedrag dat betaald moet worden wordt automatisch afgeschreven bij het passeren van een tolstation.
-De GO-Box is op te laden bij enkele tankstations op snelwegen in Oostenrijk en buurlanden. Deze tankstations hebben een bord met een blauw vak met GO erop.

Wat zijn de kosten?

Het vignet is beschikbaar voor:

10-dagen vignet
€ 14,95

Maandvignet
€ 32,15

Jaarvignet
€ 92,25

Zijn mijn gegevens veilig?

Wij maken gebruik van een beveiligde verbinding (https). Wij gebruiken je persoonsgegevens alleen om de aanvraag van het vignet te doen. De gegevens worden verder op geen enkele manier gebruikt en worden niet doorverkocht aan derden voor commerciële doeleinden. 

Wat zijn de betalingsmogelijkheden?

Betalen is mogelijk met iDeal (NL), Bancontact (BE) en creditcard. Na betaling is de aanvraag definitief.